The New Wonderland

DoornRoos presents

een ontwerpbureau voor
3D beleving en merkontwikkeling

GAMES

Nieuws

Puur Exloo Belevingskaart

Ja hoor, hij is af; de PUUR Exloo Belevingskaart! Niks googelen, geen apps of interactie, gewoon even... lees verder

  • trends & ontwikkelingen

   Belevingskaart Spijkerkwartier Arnhem

   zet je wijk op de kaart!

   12-01-2016 | door Marieke van Doorn

   Na een jaar onderzoeken, interviewen, door de buurt lopen, kletsen, meten en vooral heel veel tekenen, is hij af; De Belevingskaart Spijkerkwartier.
   Hier staan heel veel leuke belevingen op een rij, en staat Het Spijkerkwartier letterlijk op de kaart. 
   Er is best veel te beleven in de wijk, vaak onzichtbaar en onvindbaar voor de bezoeker en nieuwe bewoners. Deze geheimen hebben we ontfutseld en opgetekend. Een werkje waar eigenlijk nooit een eind aan komt. Verhalen van vroeger en nu. Gebouwen, mensen, tuinen, communities, winkels, hotels, en horeca, kortom... een hele wereld in het klein.
   We vragen jouw bijdrage voor een beleving die we vergeten zijn.

   Voorafgaand eerst een onderzoek, 95 bewoners hebben we geïnterviewd, over wat zij zo bijzonder vinden aan hun wijk, en wat is het precies dat deze wijk onderscheidt van andere wijken?
   Een soort merkwaarden van de wijk.  Geen City-maar WijkBranding. We maakten zelfs een kleurenschema en logo van de wijk. Deze onderzoeksresultaten zijn in grafieken gezet, en vormden de basis voor de categorieën op de kaart. De immateriële eigenschappen van de wijk, die niet aanwijsbaar waren op de kaart, zoals de eigenschap “een dorp in een stad’, schreven we op, in verhaalvorm, aan de achterkant.

   Er zitten heel veel lagen in het project. Neem nu de beleving van de kinderen in de wijk.
   Bij Basisschool De Sterrenkring, de enige school in de wijk, gaf Marieke een aantal workshops; hoe beleef jij deze wijk? De kinderen maakten een tekening van hoe zijn hun wijk zien, zowel de kleuters, als middenbouw en bovenbouw. Dat leverde hele leuke resultaten op, en ook dat verwerkten we in de kaart.
   De Groengroep leverde hun tuinenkaartje aan, de Architectuurwandeling van Han Doornenbosch vatten we samen en verwerkten we in de kaart. De Erfgoedgroep zorgde voor ontroerende verhalen over de geschiedenis van de wijk. We gingen langs cafeetjes en winkels en vroegen ‘wat is uw sterkste punt?’. We bezochten meer dan 100 mensen voor deze kaart.
   Er waren grapjes en geheimen, en steeds meer mensen vertelden ons hun verhaal. “Wist je dat daar vroeger een hoedenzaak in het souterrain zat…?….”” Heb je al die oude school…..”, “…toen ik hier kwam wonen…….”, een oneindige schat aan verhalen en verbindingen die veel verder reikte dan de kaart.
   En daardoor ontstond er alweer een nieuw idee, we maken de kaart digitaal! Dan kunnen we al die mooie verhalen van mensen en oude gebouwen ook kwijt!
   Tijdens de presentatie van de Belevingskaart op de Nieuwjaarsreceptie, hebben de mensen er de hele avond voorgestaan, wijzend op de kaart. Verhalen komen los en worden gedeeld. De kaart verbindt, het werkt!
   Wij hebben er van genoten en genieten nog steeds van de rijkheid en diepgang van deze buurt.
   Duik maar eens in de kaart, hopelijk inspireert het jou ook!

   Marieke van Doorn, mede dankzij werkgroep De EigenWijze Wijk
    

    

   perma link

Aanmelden Nieuwsbrief

Ontvang regelmatig updates over interessante ontwikkelingen en projecten van Doornroos Imagineers

* indicates required